Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Harry Potter and the Deathly Hallows

Τελείωσα για άλλη μια φορά το έβδομο βιβλίο του Χάρι Πότερ και περιμένω σαν την τρελή την ταίνια, το πρώτο μέρος δηλαδή. Όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία, ή έχει δει τις ταινίες, θα ξέρει ακριβώς σε τι φάση είμαι.


Ας μιλήσουν οι αριθμοί
Για όσους δε γνωρίζουν, ο Χάρι Πότερ είναι ένας ήρωας που οι περιπέτειες του έχουν γραφτεί σε εφτά βιβλία και έχουν γυριστεί σε οχτώ ταινίες (το τελευταίο βιβλίο, δυο ταινίες). Τώρα περιμένουμε την έβδομη ταινία. Συνολικά, τα εφτά βιβλία αποτελούνταν πάνω απο 4.000 σελίδες. Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1999 και το τελευταίο το 2007. Η τελευταία ταινία αναμένεται να βγει τον Ιούλιο του 2011. Συβολικά, οι έλληνες αναγνώστες έχουν ξεπεράσει τις 700.000. Τα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω απο 200 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 63 γλώσσες. Μιλάμε εν ολίγοις, για εξάρτηση.
Things you may not know: : Αν διάβασα σωστά, η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, όχι απλά δε θα γίνει καθυστερημένα όπως συνήθως, αλλά θα προβληθεί και μια μέρα νωρίτερα απο Αμερική, Κίνα και Ηνωμένο Βασίλειο! (18-10-2010).

Who is Harry Potter?
Τώρα για τον ήρωα, το θεωρώ περιττό να μπω στη διαδικασία να πω ποιος είναι και τι γίνεται με την πάρτη του. Όλοι λίγο πολύ έχουν άποψη επι του θέματος. Η δικιά μου άποψη πάλι, αποκρυσταλλώθηκε μόνο όταν τελείωσα το έβδομο στα ελληνικά. Είναι ένας ήρωας αυθόρμητος, με ένστικτο, ευγενικός και καλύψυχος, ριψοκίνδυνος, έξυπνος και συνάμα αδαής προς τους κανόνες, με εμπιστοσύνη στη φιλία και μεγάλη καρδιά. Ότι χρειάζεται ένας κεντρικός ήρωας δηλαδή. Το ντουέτο που τον συνοδεύει, συμπληρώνει τα στοιχεία που λείπουν απο το Χάρι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σιφχτή ομάδα, ένα ενωμένο πρωταγωνιστικό τρίο.
Things you may not know: Στο ρόλο της Ερμιόνης Γκρείντζερ, της έμπιστης φίλης του Χάρι Πότερ, βλέπουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της συγγραφέως, που παραδέχτηκε οτι βασίστηκε στον εαυτό της για τη δημιουργία αυτού του χαρακτήρα.


Trivial Facts
  • Η τρελή ανατροπή γεγονότων, που σε κάνει να θες να ρουφήξεις όλο το βιβλίο.
  • Ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο δημιούργησε έναν ολόκληρο κόσμο.
  • Οι άψογοι χαρακτήρες, που είναι σωστά ραμμένοι και με σωστές ατάκες.
  • Οι πετυχημένοι διάλογοι.
  • Η γρήγορη πλοκή, χωρίς "κοιλιές".
  • Η κλιμακώμενη μαγεία - απο το πρώτο έτος που είναι για μικρά παιδιά, μέχρι το έβδομο για μαύρη μαγεία και σκοτεινούς μάγους.
  • Το ότι στο έβδομο, ξεπαστρεύει ολόκληρες οικογένειες!
  • Δημιουργεί έξυπνες και πιασάρικες ιστορίες, π.χ. οι κλήροι, η φιλοσοφική λίθος κλπ. κλπ..
  • Δεν είναι μόνο περιπέτεια, αλλά έχει στοιχεία δράματος (πολύς θάνατος λέμε), κωμωδίας (θεικοί καβγάδες, ατάκες διδύμων Ουέσλι) και εννεοείται επιστημονικής φαντασίας.
Οκ, καταλάβατε με λίγα λόγια περι τίνος πρόκειται.
Αυτό που γουστάρω όμως, είναι πως όταν διαβάζω κάποιο απο τα βιβλία, μπαίνω σ' εναν τόσο διαφορετικό μα συνάμα και τόσο ίδιο κόσμο με τον δικό μας που με κάνει να απορροφούμαι και να χάνω την αίσθηση του χρόνου και να συμπάσχω και να κλαίω και να γελάω..
Με κάνει να αγαπώ το διάβασμα ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: